Jury Jong Talent Award


 

                    
 

 

 

Een initiatief van Kingspan Insulation/Kingspan Insulated panels en de Architect
 

Marieke Kums (voorzitter)
Oprichter STUDIO MAKS

STUDIO MAKS is opgericht door Marieke Kums. Voorafgaand aan MAKS studeerde Marieke aan het Massachusetts Institute of Technology en aan de TU Delft, waar ze cum laude afstudeerde. Na haar afstuderen werkte ze enkele jaren bij SANAA / Kazuyo Sejima & Ryue Nishizawa in Tokio.

STUDIO MAKS creëert intuïtieve ruimtelijke ontwerpen op elke denkbare schaal: van tuinontwerp tot woningbouw en meubilair. De studio streeft naar een vloeiende, programmavrije architectuur waarin in de loop van de tijd allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Het werk onderzoekt de relaties tussen, mens, natuur en technologie, waarbij architectuur wordt bevrijd van Euclidische geometrie en vooraf bedachte realiteiten.

De studio heeft tal van prijzen gewonnen, zoals de ‘EU 40 under 40’ Talentprijs van het European Centre en het Chicago Athenaeum en de Nederlandse ARC17 Detail Award, alsmede de AIT Award voor beste openbare gebouwen in 2018. Recentelijk is MAKS’ werk genomineerd voor de Internationale prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur - Mies van der Rohe-prijs.

Marieke combineert haar professionele, met academische en redactionele activiteiten. Zo doceerde ze onder meer aan Columbia University, de TU Delft en de TU München. Sinds 2016 is ze directeur van Stichting Architectuur Monogram. Deze redactionele non-profitorganisatie stelt jonge architecten in staat stelt een eerste monografie te publiceren.


Janne van Berlo
Eigenaar Atelier van Berlo


In 2015 studeerde Janne van Berlo cum laude af aan de TU Delft. Nog tijdens haar afstuderen begon ze aan haar eerste project, het Innovation Powerhouse. Dit betekende de start van Atelier van Berlo in 2015.

Het Innovation Powerhouse is wereldwijd gepubliceerd en werd genomineerd voor o.a. de Dezeen Award, NRP Gulden Feniks en European Award for Heri-tage and intervention.
Sindsdien werkt Atelier van Berlo aan uiteenlopende projecten in binnen- en buitenland, met een focus op complexe projecten en contextuele opgaves. Het zoekt daarbij strategische samenwerkingen en gelooft in multi-disciplinaire kruisbestuiving.

In 2019 won ze de Next Step Award van de BNA & Synchroon.


Wilma Kempinga
Oprichter en partner Mevrouw Meijer


Wilma Kempinga (Slochteren, 1968)  is oprichter en partner in Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat de architectuur van de school aan de orde stelt en in heel Nederland onderzoek doet naar de transformatie van bestaande scholen naar scholen van de toekomst. Zij werkt daarbij samen met architect Tjeerd Wessel.

Ook is ze gastdocent aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Eerder was ze  gastdo-cent aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

In het verleden werkte ze onder meer als projectleider onderwijs bij WiMBY! in Hoogvliet, als stafmedewerker subsidies bij het Stimuleringsfonds voor Architectuur in Rotterdam, en als interim-directeur bij het Rotterdams Fonds voor de Film.


Robert-Jan de Kort

Architect De Kort Van Schaik

Robert-Jan de Kort (1979) is architect. In 2011 richtte hij samen met Sander van Schaik het architectenbureau De Kort Van Schaik op. Centraal in het werk staan een weloverwogen gebruik van materiaal, en aandacht voor de integriteit van een project als ruimtelijke com-positie. De hieruit voortkomende architectuur is genereus en helder en biedt liever ruimte aan het leven binnen haar kaders, dan dat ze zelf nadrukkelijk op de voorgrond te treedt.

De focus op bouwen staat niet op zichzelf, maar wordt gevoed door een brede academische en culturele interesse in architectuur, wat leidt tot publicaties, de organisatie van evenemen-ten en lesgeven. In 2013 richtten Robert-Jan en Sander het internationale architectuurpodi-um TALKS about architecture op.

Tevens schrijft Robert-Jan al meer dan vijftien jaar over architectuur en stedenbouw. Wat leidde tot bijdragen aan de websites Archined en Versbeton, het Dutch Design Jaarboek, de publicatie over de Prix de Rome Architectuur en de Hedy d’Anconaprijs voor excellente zorgarchitectuur.
Ook is hij actief als redacteur. Zo was hij onder meer redactielid van AWM, het Jaarboek Architectuur in Nederland (2016-2019) en de publicatie over hedendaagse architectuur in Leuven 2015-2019.


Marieke Giele (secreataris)
Vakredacteur de Architect

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk.

 

Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners en op de redactie van de Architect, waar ze aan het begin van haar master als vakredacteur aan de slag ging. Sinds begin 2018 werkt ze voltijds aan de inhoud en vernieuwingen van het platform.

Heb je vragen?
Neem voor vragen contact op met Marieke Giele, secretaris van de jury, via mariekegiele@vakmedianet.nl.