Jury Architectuur Award

          
                 

Een initiatief van Tarkett en de Architect

 

Jan Benthem (voorzitter)
hoofdarchitect van luchthaven Schiphol

Jan Benthem studeerde in 1978 af als ingenieur aan de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Delft Technologie. In 1979 richtte hij het kantoor Benthem Crouwel Architects op in Amsterdam, samen met Mels Crouwel. Jan Benthem is lid van het Koninklijk Instituut voor Nederlandse Architecten (bna) en erelid van de Vereniging van Duitse Architecten (bda).

Jan Benthem heeft uitgebreide ervaring als lead architect van ontwerpteams in infrastructuur en complexe stedelijke projecten zoals de Noord / Zuidlijn in Amsterdam (metro) en de vernieuwing van de ov-terminals Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal Station. Sinds 1988 is hij hoofdarchitect van luchthaven Schiphol.

Jan Benthem heeft openbare lezingen gegeven in binnen- en buitenland, waaronder Amsterdam, Berlijn, Bochum, Chicago, Darmstadt, Delft, Dortmund, Eindhoven, Hamburg, Hannover, Hong Kong, Karlsruhe, Keulen, Leuven, Londen, München, New York, Rome, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart, Utrecht, Toronto, Trier en Wenen.

 


Harm Tilman (secretaris)
Hoofdredacteur
de Architect


Harm Tilman (1954) is sinds 2002 hoofdredacteur van de Architect, een onafhankelijk en opiniërend vakblad en platform op het gebied van architectuur, stedenbouw, techniek en interieur waarin het ontwerp centraal staat.

Tijdschrift, website en events informeren en inspireren ruimtelijke ontwerpers en plaatsen hun werkzaamheden in een bredere maatschappelijke en culturele context.

Daarvoor was hij coördinator aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tilman studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen en buitenland. Tevens is hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.

Harm interesseert zich voor de vraag hoe de relevantie en het verdienmodel van de architectuur zijn te verbeteren en een nieuwe generatie architectuur gaat ontstaan. Hij richt zich op onderwerpen als transformatie en duurzaamheid, maar ook woonproducten, het circulaire bouwen, gezondheidsarchitectuur en industrialisatie. Over deze onderwerpen blogt hij iedere maandag en verschijnen maandelijks artikelen van zijn hand.

Harm is te bereiken op harmtilman@vakmedianet.nl of via +31 6 222 40 855.


Jan Nauta 

Jan Nauta studeerde in 2011 af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen na zijn vooropleiding in Nederland en richtte in 2013 Studio Nauta op in Rotterdam. In 2018 werd Studio Nauta als enige Nederlandse bureau opgenomen in de Wallpaper Architects’ Directory en won het de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten. Als curator werkte Nauta aan tentoonstellingen en evenementen voor instellingen zoals de Architectuur Biënnale van Venetië, The Barbican Arts.


Sylvia Renes

Sylvia Renes heeft een veelzijdige professionele ervaring in wetenschappelijk onderzoek, beleidsvoorbereiding en projectadvisering bij bedrijfsleven en overheid. Zij studeerde Bouwkunde aan de TU Eindhoven, met specialisatie Bouwfysica. Zij ontwikkelde vanuit de Rijksoverheid mede het beleid voor duurzaam bouwen. Vanaf 1995 adviseert zij overheden en marktpartijen die duurzame ontwikkelingen in de gebouwde omgeving willen bevorderen.